Yaşanan ekonomik krizde bir çok şirket konkordato başvurusunda bulunurken, hükümet enflasyonla mücade diyerek yüzde 10 indirim ve yıl sonuna kadar doğalgaz ile elektriğe zam yapılmayacağını açıklamıştı. Vatandaşlara ise tasarruf yolları anlatılarak yerli üretime destek vermeleri istenmişti. Ülkemizde yaşanan tüm bu yaşanan süreçlere Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlar ile milletvekilleri bir ekonomik kriz yaşanmadığı yönünde açıklamalar da bulunsa da dün ve bugün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesinde alınan önlemler kriz tedbirlerini anımsatıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile dün yaşanan ekonomik krize karşılık önümüzdeki dönem için yol haritasını gözler önüne koyan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin “2019-2021 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları” genelgesi yayımlandı.

Genelgede kamu harcamalarında aciliyeti olan yatırımlara öncelik verileceği başlanmamış projelerin durdurulacağı ve yüzde 75’i biten hastane inşaatlarının tamamlanacağı belirtilerek zorunlu haller dışında kamu binası alınmayacağı vurgulandı.

 

 

Ayrıca genelgeye göre makam arabası almak isteyenler ise form doldurarak başvuruda bulunabilek. Sürdürülebilir büyümeye vurgu yapılarak kamu harcamalarında tasarruf, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarını korumak, yurtiçi tasarrufları artırmak gibi önlemler öne çıktı.

CUMHURBAŞKANLIĞI BÜTÇESİNE YÜZDE 233 ZAM YAPILDI

Cumhurbaşkanlığı’nın 2019 yılı bütçesi yüzde 233 arttıralarak 2 milyar 819 milyon liraya çıkarıldı. Sözcü gazetesinin haberine göre, bu yıl 845 milyon liradan 3,3 kat arttırılarak 2 milyar 819 milyon liraya çıkarıldığı ve Cumhurbaşkanlığı’nın bu bütçe ile inşaat ve benzeri amaçla yatırım harcaması yapacağı belirtilirken bu tutarın dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin maliyeti için açıkladığı 1 milyar 370 milyon liranın yaklaşık 2 katını ifade ettiği belirtildi.

Yeni Ekonomi Programı’na uygun olarak hazırlanan OVMP’ye göre, önümüzdeki yılın bütçesi, bu yıl bütçesinin başlangıç ödeneğine göre yüzde 16 artarak 762 milyar liradan 885.2 milyar liraya çıkacak. 2019 bütçesinde en yüksek artış yüzde 63.6’yla faiz giderlerinde yaşanacak. Yıl başında 71.7 milyar lira öngörülen faiz ödemesi 76.4 milyar liraya, gelecek yıl ise tam 117.3 milyar liraya çıkacak. Kamu gelecek yıl yatırımları yarı yarıya azaltarak 69 milyar liradan 34 milyar liraya, mal ve hizmet alımlarını da 66 milyardan 60 milyara indirecek. Harcamalar ise 299 milyar liradan, 383 milyar liraya çıkacak.

milligazete

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x