Üniversite mezunları yakın gelecekte YÖK tarafından ihtiyaçtan kat kat fazla açılan kontejanlar nedeniyle işsizlik furyasıyla karşı karşıya kalabilir.
Türkiye’de üniversite eğitimi alanlar artarken, üniversite mezunu işsizlerin sayısı çok daha büyük bir hızla artıyor. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR)’ın hazırladığı rapora göre; geçtiğimiz yıl işsizler ordusuna katılanların 170 binini yani yüzde 53’ünü üniversite mezunları oluşturuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun en son açıkladığı verilere göre 5 milyon 949 bin üniversite mezunundan, 769 bini işsiz durumda bulunuyor. Ancak, TÜİK verileri üniversite mezunu işsizlerin sayısını tam olarak kapsamıyor. Çünkü TÜİK, umudu olmadığı için iş aramayı bırakanlar ve resmi olarak iş aramayanları işgücüne ve işsizlik verilerine dahil etmiyor. Tahminlere göre en az 900 bin üniversite mezunu işsiz durumda.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı Araştırma Hizmetleri Başkanlığı Sosyal Politika Bölümü’nden Fatih Topsak’ın “Türkiye’de Üniversite Mezunu Nüfusun İşgücü Durumu” raporuna göre 2000 yılından bu yana sayısal olarak üniversite mezunu olan işsizlerin sayısı her yıl düzenli olarak artış gösterdi.
İŞSİZ GAZETECİLER VE MÜHENDİSLER
Üniversite mezunları arasında işsizliğin oransal olarak hızla arttığı alanların başında gazetecilik ve enformasyon geliyor. Üniversitelerin iletişim ve benzeri fakültelerinden mezun olup istihdama katılanların sayısı 14 bin kişi, buna karşılık yine aynı bölümlerden mezun olanlardan 2 bini işsiz durumda. Ancak YÖK’ün 2015 üniversite tercihleri için açıkladığı rakamlara göre sadece gazetecilik bölümü için açılan kontenjan sayısı 2.305 kişi yani işsiz iletişim fakülteleri mezunları kadar öğrenci yine bu meslek için eğitim alacak.
199 bin kişinin istihdam edildiği mimarlık ve inşaat alanında tam 22 bin inşaat mühendisi ve mimar işsiz. YÖK ise bu yıl sadece inşaat mühendisliği için 11 bin 113 kontejan açtı. Bu verilere göre üniversiteli işsiz sayısı artmaya devam ederken, YÖK kontenjanları arttırıyor ya da sabit tutuyor.