14 Şubat 2011 Bahreyn İnkılabı’nın yıldönümü münasebetiyle Bahreynli protestocular, bütün baskılara rağmen ülke genelinde protestolar düzenledi ve hatta bazı bölgelerde düzenlenen protestolarda çatışmalar yaşandı.

Öte yandan Ed-Deraz’da, Şiilerin önde gelen din alimi Şeyh İsa Kasım’ın evinin önünde oturma eylemi düzenleyenler de bu eylemlerine devam ettiler. Eylemciler düzenledikleri protestolarla Şeyh İsa Kasım ile dayanışma içinde olduklarını açıkladılar ve bu protestolar Al-i Halife güçlerinin şiddet eylemleriyle karşı karşıya kaldı.

Bahreyn 2011 yılından itibaren halkın Al-i Halife Rejimi’ne karşı protestolarına şahit olmaktadır ve Bahreynli protestocular Al-i Halife Rejimi’nin görevi bırakmasını ve ülkedeki siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istemektedir.

Bahreyn’de yaşanan bu gerginliklerde şimdiye kadar onlarca kişi öldürülmüş ve binlerce kişi de yaralanmıştır. İnsan hakları savunucuları Al-i Halife rejimini defalarca halka uyguladığı baskı eylemlerinden dolayı kınamış ve bu rejimden Bahreyn siyasi sisteminde reformlar yapmasını istemiştir.

Lübnanlı stratejik konular uzmanı Galip Kandil Tesnim Haber Ajansı’na verdiği röportajda Bahreyn halkının kıyamının ve onların inkılapları yolundaki altı yıllık direnişinin boyutlarına değindi.

Bahreyn halkının kıyamı barışçıl olmasından dolayı diğerlerinden farklıdır

Galip Kandil  şunları söyledi: “Bahreyn’in altı yıldır şahit olduğu inkılap, barışçıl olmasından dolayı diğer inkılaplardan farklıydı ve bu, halkın ve inkılap liderinin bilinç düzeyine göstermektedir. İnkılabın başından itibaren halka karşı birçok şiddet uygulanmasına rağmen halk, hareketlerinin ve inkılaplarının barışçıl olduğu konusuna bağlı kaldılar. Dikkatleri Bahreyn İnkılabı’na çeviren başak bir neden de Bahreynli yetkililerin bu barışçıl halk hareketine karşı Bahreynli muhalif partilerin sunduğu barışçıl çözüm yolları ile hiçbir şekilde işbirliğine yanaşmamasıdır ve bu konu ülkeyi çıkmaza sürüklemiştir.

Arabistan’ın Bahreyn İnkılabı’nın yansımalarından korkusu, Suudi rejimin Bahreyn’deki askeri varlığına sebep olmuştur

Arabistan’ın Bahreyn İnkılabı’nın yansımalarından ve Bahreyn yetkililerinin halkın talepleri karşısında taviz verme ihtimalinden korkusu, Arabistan’ın bu ülkede Ada Kalkanı adı altında askeri varlığına neden olmuştur. Bu askerilerin varlığı Bahreyn’in işgali sayılmaktadır ve amacı protestoları ve siyasi çözüm yollarını engellemektir. Bahreynli yetkililerin, Arabistan askerlerinin Bahreyn’e girdiği ve halk hareketini bastırdığı gece, muhaliflerle bir çözüm yoluna ulaştıklarına ve dolaylı olarak muhaliflerin bazı taleplerini kabul ettiklerine dair belge ve kanıtlar bulunmaktadır. Bahsedilen bütün bu konulara dayalı olarak, Bahreyn’de kriz aynı şekilde devam edecektir ve bu durum, Arabistan’ın yaptığı tehlikeli ve büyük inadın, Bahreyn yetkililerinin gerici ve baskıcı tutumlarının ve Arap ve uluslararası kuruluşların sessizliğinin bir sonucudur. Tabi bazı uluslararası insan hakları kuruluşları Bahreyn yetkililerinin halka uyguladığı baskıyı ve muhalif liderleri tutuklamasını eleştirmiştir.

Bahreyn halkı Suudilerin Bahreyn İnkılabı’nın Arabistan içerisine de intikal etmesinden duyduğu korkunun bedelini ödüyor

Bahreyn şu an bu ülkenin Arabistan’a olan coğrafi yakınlığının ve Suudilerin bu hareketin Arabistan içerisine de intikal etmesinden duyduğu korkunun bedelini ödüyor. Bahreyn halkı bu durumla ilk kez karşılaşmıyor. Bu ülke defalarca halkın, işçilerin ve öğrencilerin protestolarına şahit oldu ve her zaman bu protestolar bastırıldı.”

Ayetullah İsa Kasım’ın evinin önünde düzenlenen oturma eylemi, Bahreyn halkının istikrarının ve bıkmadan ve yorulmadan bu eyleme devam edeceğinin bir göstergesidir

Galip Kandil röportajının devamında Bahreyn halkının Ayetullah İsa Kasım’ın evinin önünde düzenlediği oturma eylemine değinerek şunları söyledi: “Ayetullah İsa Kasım’ın büyük dini  bir sembol olduğu konusunda şüphe yoktur. İsa Kasım, Bahreyn halkının protestolarının barışçıl bir şekilde gerçekleşmesinin nedenlerinden biridir. Ama buna rağmen rejim tarafından baskı altında tutulmaktadır ve vatandaşlıktan çıkarılmıştır. Tabi halkın İsa Kasım’ın evinin önünde oturma eylemine devam etmesi, yıllardır süren inkılapları boyunca, Bahreyn halkının istikrarının ve yorulmadan bu eyleme devam edeceğinin bir göstergesidir. Biz altı yıldan bahsediyoruz ve bu altı yıl boyunca bir gün bile halk hareketi, protestolar ve oturma eylemi durmamıştır.”
Tesnimnews
0
Would love your thoughts, please comment.x