ABD öncülüğünde Peşmerge ve Irak ordusunun katılımıyla Irak’ın ikinci büyük şehri Musul’u IŞİD terör örgütünden kurtarmak için devam eden operasyonda 16 gün geride kaldı.

17 Ekim’de kenti terör örgütü IŞİD’in elinden kurtarmak için başlatılan operasyonda bedelini yine siviller ödüyor.

Yeni Mesaj’ın verdiği habere göre, Afganistan ve Suriye’de olduğu gibi Amerikan hava saldırıları Musul’da da sivilleri hedef alıyor.

Musul yakınlarındaki Faziliye Köyü’ne yönelik Amerikan bombardımanında 3’ü çocuk olmak üzere 8 Iraklı can verdi. Bölgeden gelen bilgilere göre 8 kişinin can verdiği ev; iki kez bombalandı, evin bazı parçaları 300 metre öteye savruldu!

Katledilen Musullulardan birinin erkek kardeşi olan Kasım, “Hava saldırılarıyla topçu atışları arasındaki farkı iyi biliyoruz, zira iki yıldır çatışmaların eksik olmadığı bir ortamda yaşıyoruz” dedi. Bölgede çatışan askerler ve Irak Milletvekili Mala Salım Şabek de ölümlerin Amerikan hava saldırısı sonrasında gerçekleştiğini belirtti.

ABD ise söz konusu bölgeye hava saldırısı düzenlediğini kabul ederek, “Koalisyon güçleri sivil kayıp iddialarını dikkate almaktadır ve gerçekleri ortaya çıkarmak için çalışma yürütmektedir” açıklamasını yaptı.

Sivillerin geleceği tehlikede

Hava saldırılarının yol açtığı ölümler, Musul’da mahsur kalmış siviller nasıl büyük bir riskle karşılaştığını ortaya koyuyor. Bu bağlamda IŞİD’i Musul’dan çıkarmanın insani bedelinin yüksek olduğuna işaret ediliyor.

IŞİD’in kentteki sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı da belirtiliyor. Suriye ve Irak’ta hava saldırılarının insani bilançosunu ortaya koyan Airwars (Hava Savaşları) Projesi’nin Direktörü Chris Wood, Musul’a yönelik hava saldırılarında geride kalan 15 gün içinde 20 sivilin öldürüldüğünü tespit ettiklerini kaydetti.

Wood, “Çatışmalar Musul’un kenar mahallelerine yaklaştıkça, şehirde sıkışan sivillerin risk altına girmesinden endişe ediyoruz” dedi. Faziliye Mahallesi’nde öldürülen Musulluların Sünni olduğu belirtildi. Musul, Sünni nüfusun yoğun olduğu bir şehir olarak öne çıkıyor.

Irak ordusu Musul’un içinde

Bu arada Irak ordusu, terör örgütü IŞİD’in elinde tuttuğu Musul kent merkezinin doğu girişinde yer alan Kokceli Mahallesi’ne girdi. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Irak ordusuna bağlı güçler, Musul kent merkezinden bir kilometre mesafede yer alan Kokceli Mahallesi’ne zırhlı araçlarla girdi. Irak ordusunda görevli Tümgeneral Talib Kenani, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, söz konusu mahallenin tamamen kuşatma altına alındığını ve yoğun çatışmalar yaşandığını kaydetmişti.

Musul operasyonunun perde arkası!

Irak-Suriye kaosunun gerçekliği olan şehirler savaşı ile büyük güçlerin Ortadoğu üzerinden birbirlerine diş gösterdikleri eski usul etki mücadelesi iç içe geçmiş durumda.

Bugün Musul operasyonuna giden süreç, IŞİD’in Musul’u ele geçirecek kadar güçlenmesine neden olan süreçle aynı.

Önce canavarı, sonra kurtarıcıyı meydana getirmekle ünlü Amerikan politikaları, 1990’da başlayıp 2003’te görünürlük kazanan, 2013 sonrasında ayyuka çıkan bir biçimde, Irak’ın etki merkezlerine bölünüp devletçiklere ayrılmasını odağına alıyor.

ABD 2003 işgali sonrasında, iki yıl gibi kısa bir sürede, Irak’a mezhepçi federalizmi dayatan bir anayasa ihraç etti ve bu süreci de ülkede yaşayan bazı grupları dışlayarak yaptı. Amerika, Irak’ta fitne ekerek IŞİD canavarını yarattı.

Beyaz Saray, Pentagon, Savunma Bakanlığı eksenindeki siyasetler bölgede Türkiye ve Suudi Arabistan’ın dengelenmesini amaçlayan stratejik bir tercih gibi gözüküyor.

Peşmergenin kontrol etmek istediği Kuzey Irak koridoru ise aslında Kuzey Irak ve Kerkük doğal gazının ve petrolünün akacağı bir enerji koridoru olarak ortaya çıkıyor.

 

on4 haber

0
Would love your thoughts, please comment.x