80 milyon nüfusa 184 milyon kart! Çocuk yaştakiler düşülürse herkese 3 kart!
Vatandaşın geçim mücadelesi, kazancının “çarkı çevirmeye” yetmemesi nedeniyle “bankalara mahkumiyete” dönüştü. Bankaların faiz karşılığı “sunduğu” krediler aylık kazançlara ipotek koyarken; kredi kartları da iyiden iyiye “cüzdanları” ele geçirdi. Türkiye’de 18 yaşın altındakiler düşüldüğünde, kişi başına neredeyse 3 kart düşer oldu.
KARTLARIN SAYISI ARTIYOR!
BKM verilerine göre, Türkiye’de Haziran ayı itibarıyla toplam 184.6 milyon kart kullanılıyor. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6’lık artış gösterirken; bunların 60.4 milyonunu kredi, 124.2 milyonunu da banka kartları oluşturdu. İlk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine kıyasla banka kartı sayısı yüzde 8, kredi kartı sayısı ise yüzde 2 yükseliş kaydetti.
KÂRLARI UÇTU GiTTi!
Kârlılık açısından Avrupa’da “parmakla gösterilir” hale gelen ve faiz kazancı sayesinde karlarını katlayan bankalar, “kazanç”ta hız kesmedi. Türkiye bankacılık sektörünün toplam net kârı 2017’nin ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65 artarak 13.5 milyar liraya tırmandı. Geçen yılın ilk üç ayında 8 milyar 191 milyon lira kâr eden sektör, bu yılın aynı döneminde 13 milyar 517 milyon lira kâr elde etti. /05
Banka kartıyla ilk 6 ayda yapılan ödeme, geçen yılın aynı dönemi ile mukayese edildiğinde yüzde 37, kredi kartıyla ödeme ise yüzde 9 yükseldi.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2017 yılının ilk altı aylık verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye’de Haziran ayı itibarıyla toplam 184.6 milyon kart kullanılıyor. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6’lık artış gösterdi. 184.6 milyonluk kartın 60.4 milyonunu kredi, 124.2 milyonunu da banka kartları oluşturuyor. İlk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine kıyasla banka kartı sayısı yüzde 8, kredi kartı sayısı ise yüzde 2 yükseliş kaydetti.
Banka ve kredi kartlarıyla 2017 yılının ilk altı ayında toplam 317 milyar liralık ödeme yapıldı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 285 milyar lira ile karşılaştırıldığında, ödemelerde yüzde 11 büyüme yaşandı.
317 milyar liralık ödemenin 32 milyar lirası banka kartı, 285 milyar lirası da kredi kartıyla yapıldı. Böylece banka kartıyla ilk 6 ayda yapılan ödeme, geçen yılın aynı dönemi ile mukayese edildiğinde yüzde 37, kredi kartıyla ödeme ise yüzde 9 yükseldi.
KÜÇÜK ÖDEMELER BANKA KARTIYLA
BKM Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye’nin nakitsiz ödemeler toplumu hedefine emin adımlarla ilerlediğini aktardı. Canko, havayolları, kamu/vergi ödemeleri ve araba kiralama gibi sektörlerin yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine oranla kartlı ödeme miktarları açısından ciddi artış yakaladığını, bu eğilimin sürmesini beklediklerini dile getirdi. Canko, kartlı ödeme sektörünün büyümesiyle beraber nakit kullanımının hala yoğun olduğu mikro ödemelerde, banka kartı kullanımının yaygınlaştığını gördüklerini vurguladı.
VERGİ ÖDEMELERİ DE KARTLA
BKM’nin kartlı ödeme verilerine sektörelbazda bakıldığında ise ilk 6 ayda en yüksek artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 ile havayollarında gerçekleşti. Buna göre havayolları için yapılan kartlı ödeme tutarı haziran itibariyle 6 milyar 826 milyon liraya ulaştı. Bu anlamda kamu/vergi ödemelerinde yüzde 21’lik artış kaydedilirken, yapılan ödeme tutarı da 10 milyar 246 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu dönemde araba kiralama ödemeleri yüzde 21, yemek ödemeleri yüzde 21, benzin ve yakıt istasyonları ödemeleri de yüzde 20 artış kaydetti. Bu sektörlerde yapılan kartlı ödeme tutarları ise sırasıyla 863 milyon lira, 13 milyar 81 milyon lira ve 27 milyar 967 milyon lira olarak kayıtlara geçti.
Milli Gazete