BM Güvenlik Konseyi; Suriye ve Irak’ta bulunan IŞİD ve Nusra gibi örgütlere katılan ‘yabancı savaşçılara’ yönelik mücadeleyi öngören tasarıyı oybirliğiyle kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “IŞİD eli kanlı bir terör örgütüdür” dedi. 

ABD Başkanı Barack Obama’nın yönettiği toplantıda, ‘yabancı terörist savaşçılarla’ mücadele için BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısı oybirliğiyle kabul edildi. Karar tasarısıyla bu gruplara yeni militan ve kaynak temin edilmesinin ve terör örgütlerine katılmak isteyenlerin, karışıklıkların yaşandığı ülkelere seyahatlerinin engellenmesi amaçlanıyor.

Karar metninde tüm ülkelerden ‘yabancı terörist savaşçılara’ katılma, destek verme, ekipman sağlama, finans desteğinde bulunma gibi suçları cezalandırıcı yasaları işletmeleri yoksa da yasal düzenleme yapmaları isteniyor.

Kabul edilen metin bağlayıcı olduğu için tüm ülkelerin buna uyması gerekiyor. Bu karara uyulmaması halinde BMGK, söz konusu ülkelere ekonomik yaptırım ve güç kullanma hakkını elinde bulunduruyor.

‘IŞİD eli kanlı terör örgütüdür’

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD’in ‘eli kanlı bir terör örgütü’ olduğunu ve hükümetin en başından beri gerekli hukuki tedbirleri aldığını söyledi. “Ülkemizin sınırları üzerinde büyük bir baskı mevcuttur” diyen Erdoğan, “Türkiye, yabancı savaşçı tehdidinin bertaraf edilmesi için gerekli tüm bireysel, bölgesel ve uluslararası adımları atmakta, bu hususta daha da yoğun tedbirler almakta kararlıdır” dedi.

“Yabancı Terörist Savaşçılar” meselesinin yeni bir olgu olmadığını kaydeden Erdoğan, “Bugün de güney sınırlarımıza komşu devlet yapılarının çökmesi ve bunun doğurduğu istikrarsızlık ve kaos ortamı, terör örgütlerine faaliyet alanı kazandırmıştır. Bölge maalesef terörist savaşçılar için çekim merkezi haline gelmiştir” diye konuştu.

Yabancı terörist savaşçı tehdidinin bu kişilerin kaynak ülkelerden ayrılmalarıyla başladığını kaydeden Erdoğan, dolayısıyla bunlarla mücadelenin, esas olarak kaynak ülkelerde başlaması gerektiğini ifade ederek, “Öncelikli hedefimiz, bu kişilerin Türkiye’ye girişlerinin engellenmesidir. Yabancı terörist savaşçılar tehdidiyle mücadele kapsamında 6300 dolayında kişiye giriş yasağı koyduk, bini aşkın yabancıyı sınırdışı ettik, havalimanlarında risk analiz grupları oluşturduk” dedi.

Suriyeli sığınmacılar

Suriye’deki çatışmaların başından bu yana her etnik grup ve mezhepten 1 milyon 300 bin Suriyeli mültecinin Türkiye’ye sığındığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

“Sadece geçtiğimiz hafta içinde IŞİD saldırılarından kaçan 140 binden fazla Suriyeli Kürt mülteci ülkemize sığınmıştır. Halen Irak’tan gelen 70 bin Ezidiye de geçici evsahipliği yapıyoruz. Tüm bu fedakârlıklarımıza rağmen ve dayanışma beklentimize yeterince karşılık bulamamışken, haksız bir takım eleştirilere maruz kalmak bizi gerçekten üzmektedir. Türkiye’nin bu konudaki kararlılığı sorgulanamaz.”

‘Verilen sözler eyleme dönüşmeli’

ABD Başkanı Barack Obama ise, “Teröre karşı bütün bu yaptıklarımız yetmiyor. Daha fazla çaba göstermemiz lazım. Sadece konuşmakla bu sorunu çözemeyiz. Kağıt üstünde verilen sözler eyleme dönüşmeli. Bugün dünyanın alacağı kararların eyleme dönüşmesi gerekiyor” dedi. Obama şöyle devam etti:

“Teröristler, bize karşı yaptıkları tehditlerle ve boş cümlelerle bizi durdurabileceklerini düşünüyorlar. Bizim onları durduramayacağımızı düşünüyorlar. Fakat vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve teröre son vermek için her şeyi yapacağız.”

Fransa’nın IŞİD tedbirleri

Güvenlik Konseyi’ndeki görüşmelerde söz alan bir diğer lider Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, en az bin kişinin Fransa’dan Suriye ve Irak’a IŞİD’e katılmak için gittiğini söyleyerek tüm ülkelerin tedbir alması gerektiğini belirtti.

Irak ve Suriye’ye Fransa’dan gidişlere sadece olağanüstü durumlarda izin vereceklerini belirten Hollande, “IŞİD önümüzde duran ortak bir tehlike. Hep beraber buna karşı durmak için birlikte hareket etmemiz lazım” diye konuştu.

Hollande ayrıca, “İslam’a saygı duyarak ve tüm hak ve hürriyetlere saygı duyarak teröre karşı savaşmamız lazım, bunu yapmadan teröre karşı durmamız zor ve zayıf olur” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler’in tahminine göre 80 ülkeden 50 binin üzerinde savaşçı IŞİD ve Nusra’ya katıldı.

ABD öncülüğünde, yaklaşık 40 ülkenin desteklediği koalisyon bu örgütlerle mücadeleyi hedefliyor.

DHA