IŞİD terörist grubu, çeşitli ülkeleri istila edip bu ülkelerde terörist saldırılar gerçekleştirdi, fakat neden bu kötü şöhretli tekfirci grup İran içerisinde operasyon düzenleyemedi?

Yıllar içinde Irak’ın, İran’la sınırdaş olan doğudaki Diyala eyaleti de dâhil olmak üzere bazı parçalarını işgal eden IŞİD, İslam Cumhuriyeti içerisine nüfuz edemedi. IŞİD’in İran içinde menfur terörist eylemler gerçekleştirememesi ülkenin en ileri düzeydeki güvenlik sisteminden mi kaynaklanıyor yoksa İran’ın IŞİD’in istikrarsızlaştırma stratejisinin parçası olmamasından mı?

 

Mayıs 2015’te bir konuşma yapan İran Savunma Bakanı Tümgeneral Hüseyin Dehkan, IŞİD’in İran’ı tehdit etme olasılığını zayıf gömüş, ancak ülkeye yönelik herhangi türden bir tehdidin olması halinde Tahran’ın ezici bir cevap vereceğini söylemişti. Dahkan, “IŞİD İran sınırlarını tehdit edecek güç ve kapasiteye sahip değil ve biz bu grubun bize karşı bir tehdit oluşturmadığını düşünüyoruz, zira İran toplumu, IŞİD’in varlığını (ve büyümesini) asla tolere etmez ” ifadelerini kullanmıştı.

 

Temel olarak, IŞİD’in başlıca hedeflerinden biri İran sınırlarında toplanmak ve ülkenin güneyindeki Huzistan eyaletinin derinlerine nüfuz etmekti. Ancak İran Silahlı Kuvvetleri, IŞİD teröristlerinin her türlü saldırısını veya hareketini engellemek üzere İran-Irak sınırında bir kırmızı bölge belirledi.

 

İran IŞİD’i ikaz etti

 

2015 başlarında dönemin İran Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Purdastan, İran’ın teröristleri herhangi bir şekilde İran’a sızmaya çalışmamaları için ikaz etmek üzere Irak sınırından 40 km içeriye kadar kırmızı bölge oluşturduğunu açıkladı.

 

Tümgeneral Ahmed Rıza Purdastan, İran ordusunun IŞİD’i, İran sınırına doğru olası bir harekete girişmemesi için ikaz ettiğini söyledi. Bu sert ikaz, 2014 yılında, dış destekli tekfirci terörist grubun Irak’taki geniş toprak parçalarını işgal ettiği bir dönemde yapılmıştı. O tarihten bu yana İran Silahlı Kuvvetleri Irak sınırında tam teyakkuzda oldu ve IŞİD teröristlerinin sınırı geçip ülkeye sızma yönündeki pek çok girişimini engelledi.

 

İran IŞİD saldırılarını engelliyor

 

İran ordusu ve istihbaratı yetkililerine göre IŞİD teröristleri, Tahran’daki Cuma namazları, Aşura törenleri, Kadir gecesi duaları ve İslam Devrimi’nin son 10 Şubat’taki yıldönümü anması da dahil olmak üzere İran içerisinde kalabalık etkinliklerde operasyon düzenlemek üzere sayısız girişimde bulundu. Bu komplolar, ülkenin sağlam güvenlik güçleri tarafından bertaraf edildi. İran Başsavcısı General Muhammed Cafer Muntazeri, bu yıl 1979 İslam Devrimi yıldönümü vesilesiyle düzenlenen gösterileri sabote etmeyi planlayan çok sayıda IŞİD bağlantılı militanın başkent yakınlarında tutuklandığını duyurdu. 4 Temmuz 2016 tarihinde İran İstihbarat Bakanlığı, Tahran’da planladıkları bir dizi bombalı saldırıyı gerçekleştiremeden tutuklanan çok sayıda IŞİD teröristine ait görüntüleri yayınladı.

 

20 Eylül’de İslam Devrimi Muhafızları (IRGC), İran’ın güneydoğusundaki Sistan ve Baluçistan eyaletinde Pakistan vatandaşı iki teröristi tutukladı. IRGC tarafından yapılan açıklamaya göre teröristler Suudi Arabistan tarafından finanse edilmiş ve düşman devletlerin istihbarat kuruluşlarından istihbarat desteği almıştı.

 

İran’da istikrar sıra dışı düzeyde

 

İran, dünyada mükemmel bir istikrara sahip olan çok az sayıda ülkeden biri ve İsrail rejiminin kötü şöhretli istihbarat kisveli terörist kuruluşu Mossad bile ülkenin güvenliğini bozamadı. İngiltere’nin MI6 olarak bilinen gizli istihbarat servisi ve ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı – CIA de, İran içinde emniyetsizliği ateşleme girişimlerinde başarısız olmuş yabancı istihbarat kuruluşları arasında. Bu yabancı istihbarat kuruluşları, İran içinde saldırılar düzenlemek için IŞİD gibi terörist grupları kullanma stratejisi izledi, ancak planları sert bir duvara çarptı. IŞİD, İran’ın güçlü güvenlik kurumları nedeniyle ve daha önemlisi, tekfirci terörist grupların sosyal yelpazenin her yerinde sempatizanlara sahip olduğu Suudi Arabistan gibi ülkelerin aksine İran toplumu içinde hiçbir destek zeminine sahip olmaması nedeniyle İran’a saldırmayı başaramadı.

 

İran’ın HM teröristleriyle mücadele deneyimi

 

IŞİD’in İran içine sızmasını engelleyen bir diğer önemli faktör, ülkenin 1980’lerin başlarında, yeni doğan İslam Devrimi’ne karşı büyük bir güvenlik tehdidi oluşturan Halkın Münafıkları terör örgütüyle mücadeledeki kıymetli deneyimidir. Her ne kadar IŞİD unsurları Tahran’a girmeyi başarmışsa da, güvenlik güçlerinin onları sınır bölgelerinden beri gizlice izlediğinin farkında değillerdi ve alçak eylemlerini gerçekleştiremeden yakalanıverdiler.

 

IŞİD, İran içinde istikrarsızlığa yol açma stratejisinin parçası olarak bütün bir kadim Pers İmparatorluğu bölgesini hedef alan, Horasan Vilayeti isimli bir bağlaşık örgüt kurma yoluna da girdi.

 

Bazı Batı ülkeleri, İsrail rejimi ve gerici Arap rejimleri tarafından desteklenen IŞİD’in habis komplolarına rağmen bu tekfirci terörist gruplar, İran’a zarar vermeyi başaramadı.

medyasafak

0
Would love your thoughts, please comment.x