Rus uzman Aleksey Leonkov, Türkiye’nin ABD’ye Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerini inceleme teklifinde bulunduğu iddialarını Sputnik’e değerlendirdi.

Sputnik’e konuşan Arsenal Oteçestva analiz dergisinin ticari direktörü Aleksey Leonkov, Bloomberg’i böyle bir iddiayı yayınlamaya iten faktörleri şöyle değerlendirdi: “Bu ajans muhtemelen Yunanistan’dan esinlendi. Zira Yunanistan, bir NATO üyesi olarak, Rusya’dan aldığı S-300 hava savunma sistemleriyle ilgili bilgileri ABD’yle paylaşmıştı. Gerçi bu bilgi çok kısıtlıydı ve ABD’ye hiçbir üstünlük ve imtiyaz kazandırmamıştı. Aynısı, ABD-Ukrayna tatbikatı sonrası da oldu. Bu tatbikatta Ukrayna’nın elindeki S-300’ler katılmıştı. Ama Amerikalılar hiçbir keşifte bulunamamış, düşündürecek şeyler elde edemedi. Bu yüzden stratejilerinde, savunma sanayisinin tasarımlarında hiçbir değişikliğe gidilmedi.”

”RUS HAVA SAVUNMASI ABD’NİN SURİYE’DEKİ UÇUŞLARINI SINIRLANDIRDI”

Rus silahı yakından incelemesine rağmen ABD’nin, askeri doktrinini hayata geçirmeye yönelik anlamlı bir sonuç çıkaracak yetenekte olmadığı anlaşıldığını kaydeden Rus uzman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sovyetler zamanından beri ABD’nin Tonopah hava üssünde (Nevada) birkaç Sovyet hava savunma füze sistemi bulunuyor. Bu sistemler, Amerikan pilotları eğitmek için kullanılmıştı. Amerikan pilotlar, hava saldırısı taktiği, hava savunma sistemlerine karşı koyma, onları aşma ve baskılama üzerinde çalışıyor. Ama bu taktik, tüm çabalara rağmen hiçbir üstünlük kazandıramadı, çünkü Suriye’de kendini gösteren modern hava savunma sistemlerimiz başta ABD olmak üzere tüm koalisyonun uçuşlarını önemli ölçüde sınırladı”.

”BLOOMBERG, RUSYA VE TÜRKİYE ARASINI BOZMAYA ÇALIŞIYOR”

Türkiye ve Rusya arasındaki S-400 anlaşmasında, sistem özelliklerinin üçüncü ülkelere açıklamasını yasaklayan madde olduğunu vurgulayan Leonkov, “Elbette Rusya sevkiyatını, NATO üyesi olan bir ülkeye yaptığının ve ABD istihbaratının bu sistemlerle ilgileneceğinin farkındaydı. İhracata yönelik modeller işte bunun için var. Elbette bu sistemler, Rus ordusuna sağlananlardan farklı. Bloomberg’in bu iddiası, Türkiye ve Rusya arasında özellikle askeri ve teknik alanındaki ilişkilere baskı uygulama çabasıdır. Amaçları her ne olursa olsun bu anlaşmayı bozmak ve Türkiye ile Rusya’yı birbirine düşürmek” yorumunda bulundu.

”ABD, BAĞLILIĞA KARŞILIK SİLAH SAĞLIYOR”

Türkiye’nin, kendi savunma sırlarını ABD’ye açıklamaya yatkın olmadığından emin olduğunu dile getiren Rus uzman, şöyle konuştu:

“Türkiye en başından beri ABD’ye, S-400’den vazgeçmeyeceğini ortaya koydu. Neden? Mesele şu ki, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde, ne garip ki, İncirlik’teki Patriot sistemleri teknik servis bahanesiyle beklenmedik bir şekilde geri çağrılmıştı. Bunun sonucunda Türkiye bir anda hava kalkanından mahrum kalmıştı. Bunun yanında, başarısız olan darbe girişiminde, hükümetin kontrolünde olmayan Türk Hava Kuvvetleri temsilcilerinin baş rol oynaması dikkat çekiyor. Yapılan soruşturma sonucu, darbe hazırlıklarına, daha önce Rus savaş uçağı Su-24’ü düşüren pilotun da katıldığı ortaya çıkmıştı. Yani her açıdan ABD, Patriot’larını ve diğer tüm silahlarını sadece bağlılığa karşılık sağlıyor. Rusya ise farklı hareket ediyor ve sağladığı silahları, siparişçinin çıkarları ve taleplerine göre adapte ediyor”.

Sputnik

0
Would love your thoughts, please comment.x