Ramazan ayında 18. geceyi 19’a,  20’yi 21’e, ve 22’yi 23’e bağlayan geceler ”Kadir Gecesi” olarak ihya edilmektedir.

Kadir Gecelerinin Müşterek ve Özel Amelleri:

1- Gusül almak. Merhum Alleme Meclisi bu guslün güneş batacağı sırada yapılıp onunla akşam namazının kılınmasının daha faziletli olduğunu yazmıştır.

2- İki rekât namazı her rekâtta Hamd’dan sonra yedi defa İhlâs suresini okuyarak kılmak. Namazın ardından da yetmiş defa: “Esteğfirullahe ve Etûbu İleyh” söyleyerek Allah’tan mağfiret dilemek ve tövbe etmek. Resul-i Ekrem’den (s.a.a) nakledilen bir hadiste şöyle buyurmaktadır. “Kim bu ameli yaparsa yerinden kalkmadan Allah onu ve anne-babasını bağışlar.”

3- Bir amel de şudur: Kur’an-ı Kerim’i açıp önüne kor ve şu duayı okursun:

اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ بِكِتَابِكَ الْمُنْزَلِ وَ مَا فِيهِ وَ فِيهِ اسْمُكَ الْأَكْبَرُ وَ أَسْمَاؤُكَ الْحُسْنَى وَ مَا يُخَافُ وَ يُرْجَى أَنْ تَجْعَلَنِى مِنْ عُتَقَائِكَ مِنَ النَّارِ

“Ey Allah! İndirdiğin kitabın ve onda bulunan büyük ismin ve güzel isimlerin hürmetine ve kitabındaki korkutan veya ümit veren (ayetlerin) hürmetine, beni cehennem ateşinden azad ettiğin kimselerden kılmanı dilerim Senden.”

Ve bu duanın ardından da hacet ve dileklerinizi Hak Teâlâ’dan istersiniz.

4- Bu gecelerde yapılan bir amel de şöyledir: Kur’an’ı alıp başınıza kor ve şöyle dua edersiniz:

اللَّهُمَّ بِحَقِّ هَذَا الْقُرْآنِ وَ بِحَقِّ مَنْ أَرْسَلْتَهُ بِهِ وَ بِحَقِّ كُلِّ مُؤْمِنٍ مَدَحْتَهُ فِيهِ وَ بِحَقِّكَ عَلَيْهِمْ فَلا أَحَدَ أَعْرَفُ بِحَقِّكَ مِنْكَ

Sonra da on defa “Bike ya Ellah”.

On defa “Bi-Muhammedin”.

On defa “Bi- Eliyyin.”

On defa “Bi-Fatimete”.

On defa “Bil-Haseni”.

On defa “Bil-Hüseyni”.

On defa “Bi-Eliyyibnil Hüseyin”.

On defa “Bi-Muhammed ibn-i Eliyyin”.

On defa “Bi-Ce’fer ibn-i Muhammed”.

On defa “Bi-Musa ibn-i Ce’fer”.

On defa “Bi-Eliyyibn-i Musa”.

On defa “Bi-Muhammed ibn-i Eliyyin”.

On defa “Bi-Eliyyibn-i Muhammed”.

On defa “Bil-Hesen ibn-i Eliyyin”.

On defa “Bil-Hucceti”.

Söyleyip hacetlerinizi istersiniz. Bu duada önce Allah-u Teâlâ’yı, Kur’an-ı Kerim’e ve O’nun gönderdiği peygamberine (s.a.a) ve Kur’an’ın methettiği müminlere sonra da Allah’u Tealayı kendi Mukaddes Zatına ve Ehl-i Beytten olan on dört Masumun her birinin hürmetine yemin ederek hacet ve dileklerinizi Hak Teâlâ’dan diliyorsunuz.

5- Bu gecenin bir ameli de imkânı olanlar için İmam Hüseyin’in (a.s) mukaddes türbesini ziyaret etmektir. Uzakta olanlar da uzaktan o hazreti selamlayarak ziyaret edebilirler.

6- Bu üç gecede ihya tutmak (bu geceleri yatmadan sabahlamak) da müstehaptır. Bir hadis-i şerifte şöyle geçer: “Kadir Gecesinde ihya tutan kimsenin günahlarını, Allah bağışlar.”

7- Her üç gecede de yüz rekât namaz kılmanın çok fazileti vardır. Bu namazlarda her rekâtta Hamd’dan sonra on defa İhlâs suresi okunursa daha faziletli olur.

8- Şu duanın okunması da bu üç gecenin müşterek amelidir:

اللَّهُمَّ إِنِّى أَمْسَيْتُ لَكَ عَبْدا دَاخِرا لا أَمْلِكُ لِنَفْسِى نَفْعا وَ لا ضَرّا وَ لا أَصْرِفُ عَنْهَا سُوءا أَشْهَدُ بِذَلِكَ عَلَى نَفْسِى وَ أَعْتَرِفُ لَكَ بِضَعْفِ قُوَّتِى وَ قِلَّةِ حِيلَتِى فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْجِزْ لِى مَا وَعَدْتَنِى وَ جَمِيعَ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ مِنَ الْمَغْفِرَةِ فِى هَذِهِ اللَّيْلَةِ وَ أَتْمِمْ عَلَىَّ مَا آتَيْتَنِى فَإِنِّى عَبْدُكَ الْمِسْكِينُ الْمُسْتَكِينُ الضَّعِيفُ الْفَقِيرُ الْمَهِينُ اللَّهُمَّ لا تَجْعَلْنِى نَاسِيا لِذِكْرِكَ فِيمَا أَوْلَيْتَنِى وَ لا)غَافِلا( لِإِحْسَانِكَ فِيمَا أَعْطَيْتَنِى وَ لا آيِسا مِنْ إِجَابَتِكَ وَ إِنْ أَبْطَأَتْ عَنِّى فِى سَرَّاءَ )كُنْتُ‏( أَوْ ضَرَّاءَ أَوْ شِدَّةٍ أَوْ رَخَاءٍ أَوْ عَافِيَةٍ أَوْ بَلاءٍ أَوْ بُؤْسٍ أَوْ نَعْمَاءَ إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاءِ

Bu duayı Merhum Kef’emi, İmam Zeyn-ül Abidin’den (a.s) nakletmiş ve şöyle demiştir; “İmam (a.s) bu duayı, Kadir gecelerinde hem ayak üstü, hem oturarak, hem rükuda ve hem de secdede okurdu.”

Merhum Meclisi bu gecelerin en değerli ve faziletli amellerini şöyle sıralamıştır:

İstiğfar etmek, zikir, kendimizin, anne babamızın akraba ve mümin kardeşlerimizin dünya ve ahiretleri ile ilgili hacetleri istemek, Hz. Muhammed’e (s.a.a) ve Ehl-i Beytine mümkün olduğu kadar selat-u selam etmek ve bazı rivayetlere göre Cevşen-i Kebir duasının da bu üç gecede okunması müstehaptır. Bir rivayette ise şöyle geçer: Resulullah’a (s.a.a) Kadir gecesine girdiğimizde (o gecede) ne isteyelim Hak Teala’dan” diye sorulduğunda, Resuli Ekrem (s.a.a) “afiyet dileyin” buyurdu.

(Bu gecenin) 19. Gecenin Namazı: Elli rekâttır; her rekâtta bir Fâtiha ve elli defa Zilzâl (İzâ zülzilet) Suresi okunma suretiyle kılınır. Burada maksat her halde her rekâtta Fâtiha’dan sonra bir defa Zilzâl Suresi’nin okunmasıdır. Zira her rekâtta elli defa okunması kastedilirse, o zaman 2500 defa okunması gerekir, bu da oldukça zor, belki de imkânsız bir şeydir.

islamivahdet.com